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1 Background  

If a fixed establishment is involved in the supply of services, the place of supply shifts away from the company’s headquarters 

to the fixed establishment (sec. 3a para. 1 sentence 2 of the German VAT Act). There is no special regulation on the place 

of supply of goods as regards fixed establishments. A supply of goods is always deemed to be rendered where the transport 

begins, irrespective of whether the supply is attributable to the headquarters or the fixed establishment (sec. 3 para. 6 

sentence 1 of the German VAT Act). A fixed establishment can also be decisive for the reverse charge mechanism. If the 

fixed establishment is involved in a supply, the taxable person is deemed to be established in the EU Member State in which 

the fixed establishment is located and there can be no reverse charge mechanism. However, a fixed establishment is only 

considered to be involved in a supply if the work required for the supply is carried out wholly or mainly by the fixed 

establishment’s technical and human resources (Art. 53 para. 2 of the Council Implementing Regulation). Administrative 

support tasks carried out by the fixed establishment (e.g. accounting, invoicing, etc.) are not deemed to be sufficient for the 

fixed establishment to be involved in the supply (Art. 53 para. 2 of the Council Implementing Regulation). 

 

In the context of a request to the Italian tax authorities for a binding tax ruling, a German company wanted to know whether 

its Italian fixed establishment was deemed to be involved in an intra-Community supply of goods. The decision taken by the 

Italian tax authorities is worth noting (Agenzia delle Entrate, Tax Ruling No. 57/2023 of 17.01.2023).  

 

2 Facts 

A company established in Germany maintains a fixed establishment in Italy. The company sells goods to a customer in Italy. 

The goods are transported directly from the company’s headquarters in Germany to the customer in Italy. The Italian fixed 
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establishment is not involved in the movement of the goods from Germany to Italy. However, the fixed establishment was 

involved in the negotiations and the conclusion of the contracts between the company’s headquarters and the customer. In 

addition, the Italian fixed establishment also provides after-sales services. 

 

3 Opinion of the Italian tax authorities 

The Italian tax authorities state that the evaluation of the facts, from a VAT perspective, depends on whether the fixed 

establishment’s technical and human resources are being used by the company’s headquarters to carry out the supply of 

goods. The Italian tax authorities do not comment on the regulations regarding the place of supply. The fact that the fixed 

establishment can, in principle, conclude contracts for the headquarters and carry out marketing activities is not, in itself, 

sufficient for the fixed establishment to be involved in the provision of supplies by the headquarters. 

 

However, according to the company, the fixed establishment’s activity, in the case at hand, was particularly complex with 

regard to the preparation phase of the supply. The fixed establishment was significantly involved in both the negotiation of 

the contracts and their technical content. This activity influenced the quality and characteristics of the goods that were sold. 

Thus, the fixed establishment played a crucial role in the run-up to the supply of the goods. The Italian tax authorities 

therefore concluded that the fixed establishment is significantly involved in the supply by the headquarters. It follows that: 

(1) The company’s headquarters carries out an intra-Community transfer of own goods to the fixed establishment (and 

not an intra-Community supply to the customer!). 

(2) The fixed establishment carries out a supply of goods, subject to VAT in Italy, to the customer. The VAT liability is 

not shifted to the customer. 

 

4 Comments 

In our opinion, the decision is legally doubtful. A supply of goods is always deemed to be carried out where the transport of 

the goods begins. The involvement of a fixed establishment does not change this. Even if the supply of goods was 

attributable to a fixed establishment (i.e. the fixed establishment was the supplier, to a certain extent), the place of supply 

is determined by where the transport of the goods began. The tax revenue in Italy does not benefit from the fixed 

establishment’s “intermediary role”. Even in the absence of the fixed establishment’s involvement, the acquisition of goods 

would be taxable in Italy, however the Italian customer would be liable for the VAT. 

 

The tax ruling is only binding for Italy. This results in a discrepancy between the German and Italian VAT assessment. From 

a German perspective, a zero-rated intra-Community supply to the customer would still be given. Accordingly, the 

headquarters would have to declare the intra-Community supply in its EC Sales List in Germany, stating the customer’s 

Italian VAT-ID. In order to claim zero-rating, the headquarters would also need to provide documentary evidence (usually 

an entry certificate signed by the customer). The declaration of an intra-Community transfer of own goods to the fixed 

establishment in the EC Sales List would be incorrect. Then, the intra-Community supply to the Italian customer would not 

be zero-rated because of the filing of an incorrect EC Sales List.  

 

In the end, the headquarters’ supply would have to be declared twice: in Germany as a zero-rated intra-Community supply 

and in Italy as a supply subject to Italian VAT. It would be difficult to find an appropriate (automated) tax determination in 

the ERP system for the case. The headquarters should, if need be, discuss the Italian decision with the German tax office 

in order to find a solution for the declaration in Germany. 


